"Angst regeert winkelmarkt"

Het behoudende beleid van gemeenten en provincies zorgt ervoor dat de kwalitatieve vernieuwing van de winkelmarkt stagneert. Dat stelt de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek NIEUWS Commercieel Vastgoed. Te vaak overheerst volgens de NEPROM de angst voor aantasting van binnensteden, en het beschermen van belangen van zittende winkeliers. Dat terwijl de gemeenten en provincies juist meer ruimte zouden moeten bieden voor vernieuwingen in de winkelmarkt.

NEPROM-voorzitter Dietmar Werner: “'De Nota Ruimte heeft de centrale sturing vanuit VROM verlegd naar provincies en gemeenten. De bedoeling is dat daardoor het winkelaanbod veel beter afgestemd wordt op de regionale en lokale consumentenbehoeften. In plaats daarvan zien we echter dat overheden vasthouden aan bestaande structuren en hun binnensteden en wijkcentra beschermen. Gevolg is dat de consument onvoldoende aan zijn trekken komt en er omzet wegvloeit naar andere sectoren.”

Vooral de binnensteden zouden te lijden krijgen onder het gebrek aan vernieuwing, denkt de NEPROM. “Het merendeel van de Nederlandse stadscentra kampt met slechte bereikbaarheid en te geringe parkeermogelijkheden. Bovendien kan in de binnensteden nauwelijks worden ingespeeld op de vraag naar grotere winkels”, aldus een verklaring.

Begin dit jaar was in ons land een kleine 700.000 vierkante meter aan winkels in aanbouw. Dat is eentiende minder dan aan het begin van 2005. De planvoorraad voor de komende jaren daalde met een vergelijkbaar percentage. Bovendien heeft 35 procent van de plannen betrekking op vernieuwing van reeds bestaande, verouderde winkels.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrieven van RetailTrends en mis niets!

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!