Winkeliers vrezen hoge kosten door nieuwe betaalmethoden

Winkeliers vrezen hoge kosten door nieuwe betaalmethoden

Detailhandel Nederland is bezorgd over de nieuwe Europese betaalregels die volgend jaar ingaan. Betaalmethoden van bedrijven als Apple en Google zullen het relatief efficiënte en goedkope pinnen verdringen, vreest de brancheorganisatie.

De zogeheten Payment Service Directive 2 (PSD2) geldt vanaf 1 januari als de nieuwe Europese betaaldienstrichtlijn. Nieuwe toetreders krijgen daardoor meer ruimte om hun diensten aan te bieden, die vaak gebaseerd zijn op creditcardtransacties. Winkeliers betalen daarvoor vergoedingen van enkele procenten per aankoop, tot twintig keer meer dan de tarieven van een pinbetaling. “Een logisch gevolg is dat deze kosten zullen worden doorberekend in de consumentenprijzen”, aldus secretaris betalingsverkeer Michel van Bommel van Detailhandel Nederland.

Met een jaaromzet van 5,6 miljard euro worden creditcardbetalingen nog relatief weinig gebruikt in Nederland. Detailhandel Nederland vreest dat dat verandert als bedrijven als Apple, Google, Facebook en PayPal verder in het zadel worden geholpen. De branchevereniging roept op een toezichthoudende ‘betaalgeneraal’ in het leven te roepen, die de gevolgen voor de Nederlandse consument in de gaten houdt en de efficiëntie en betrouwbaarheid waarborgt.

De commissie Financiën van de Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over PSD2. Detailhandel Nederland is daarbij aanwezig om zijn zorgen te uiten.


 

Reacties

Die ectra kosten is een keuze die je maskt als retailer tussen service of te wel het bieden van de betaalmiddel die de voorkeur van de klant heeft. En de voorkeur van de klant word mede bepaalt door de veiligheid en bescherming. Bij pin betalingen en bijkomende fraude heb je met banken te maken die alleen zichzelf beschermt. Bedriven als Apple, Google en Paypal bewchermen in eerste instantie de Klant (consument). Dat is toch een extra stukje service .... en alsof de retailers klaar zijn met alleen de kosten van een pintransactie ..... je betaalt gelukkig niet voor de storting van de pinsteansactie en alle andere verborgen kosten .... bij lage kassabedragen kunnen alternatieve betaalmiddelen zegs goedkoper zijn.

Geplaatst door Marchell Schepers op 15 november 2017 om 10:29

Laatste nieuws

RetailTrends