De revolutie van Gerry Weber (en waarom die in Nederland niet nodig is)

De revolutie van Gerry Weber (en waarom die in Nederland niet nodig is)

Het zijn zware tijden voor Gerry Weber. Het verlies van het Duitse modeconcern is opgelopen naar bijna 150 miljoen euro en er worden 230 winkels gesloten. In Nederland hangt de vlag er heel anders bij, vertelt directeur Herbert Blom. “Ik heb nog wel een paar witte vlekken.”

“We beginnen vanaf nul met de manier waarop we denken en werken.” Als een topman dat zegt, moet er iets goed mis zijn gegaan. Afgelopen juni maakte Gerry Weber bekend zijn verdienmodel aan te passen om sneller en flexibeler in te kunnen spelen op de markt. Het Performance Programme, zo heet de richting die het bekende Duitse modehuis aan duurzame en winstgevende groei moet helpen. Ceo Ralf Weber sprak van een ‘revolutie’ voor het bekende Duitse modemerk. Hij gaat voor meer verticale integratie en een volledige focus op de klant gaat. “We worden sneller, moderner en flexibeler tegelijk.”

Log
Het herstructureringsprogramma is opgedeeld in acht ‘subprojecten’, zoals productontwikkeling, retail, logistiek en IT. Gerry Weber belooft bijvoorbeeld collecties te creëren die zijn afgestemd op trends en behoeften van klanten. Daarvoor worden uitgebreide data-analyses en marktonderzoek meegenomen. De retailer denkt minder korting te hoeven geven en zijn productiviteit per vierkante meter in zowel retail als whole te kunnen verhogen. Tegelijkertijd komt de focus te liggen op de belangrijkste merken van Gerry Weber, dat ook Hallhuber, Taifun, Samoon en Talk About voert. De merkprofielen worden gemoderniseerd en de presentatie, zowel online als offline, moet aantrekkelijker worden. Dat gaat geld kosten, weet Gerry Weber. Om het aantal winkelbezoekers te vergroten zullen de marketinguitgaven ‘aanzienlijk’ oplopen.

Het modeconcern zegt verder ‘digital first’ te gaan werken. Er wordt in 2018 zowaar een begin gemaakt aan een omnichannelstrategie om alle distributiekanalen te integreren. De online groei is volgens Gerry Weber al sterk, maar moet door bijvoorbeeld click & collect uit te rollen een extra impuls krijgen. ‘Digitaal’ betekent volgens de retailer ook dat het merk op een moderne manier wordt gepresenteerd aan consumenten, zodat ze effectiever worden bereikt en de klanttevredenheid oploopt. Denk bijvoorbeeld aan een uitbreiding van de retentieprogramma’s.

Bovendien zegt Gerry Weber leaner te worden en zich te concentreren op zijn kerncompetenties. Dat moet operationele en personele kostenbesparingen met zich meebrengen. Het bedrijf denkt dertien tot vijftien miljoen euro te kunnen besparen op het gebied van productontwikkeling, inkoop, logistiek en financiën. In twee jaar tijd verdwijnen zo’n 140 tot 150 fulltime banen op het hoofdkantoor en in de logistiek. Of zoals directeur Herbert Blom van Gerry Weber Nederland het verwoordt: “In Duitsland is de organisatie door de jaren heen gegroeid en log geworden. Er zijn te veel verschillende afdelingen en er werken te veel mensen op het hoofdkantoor. Het is een traditionele Duitse organisatie met veel hiërarchie en bureaucratie. Dat wordt nu aangepakt, zodat de organisatie efficiënter en platter wordt.”

Geen verrassing
Met de aankondiging dat Gerry Weber ‘vanaf nul’ gaat beginnen, was de slechtnieuwsshow nog niet voorbij. Eerder deze maand kwam het bericht dat in het afgelopen boekjaar, dat tot eind oktober liep, een verlies van 148,1 miljoen euro is gedraaid. Het recordverlies is onder meer het gevolg van 63,3 miljoen euro aan herstructurerings- en advieskosten. Ook was er sprake van een bijzondere waardevermindering en afschrijvingen voor in totaal 69,3 miljoen euro. De ebit was 15,5 miljoen euro negatief, tegenover 19,9 miljoen euro positief een jaar eerder. De omzet viel met tien procent terug tot onder de achthonderd miljoen.

Gerry Weber is niet tevreden met de resultaten, maar ze komen tegelijkertijd niet als een verrassing. “Met de aanpassingen die we hebben gedaan, verkrijgen we de nodige flexibiliteit en leggen we een duurzame basis voor het terugwinnen van de vroegere kracht van het bedrijf”, aldus Florian Frank, die de veelzeggende titel van chief restructurering officer draagt. Hij hoopt voor eind volgende maand overeenstemming te bereiken met alle schuldeisers en grote aandeelhouders over een nieuwe financiering. En niet onbelangrijk: er gaan zo’n 230 winkels op slot.

Die bekendmaking zorgt toch voor de nodige vraagtekens over het voortbestaan van de keten. Het is een vervelende situatie, beaamt Blom. “Maar gelukkig zijn ze wakker geschud en gebeurt er wat. Er liggen ook volop kansen, dus dan is het zonde om ze niet te benutten.” Zo bevindt het bedrijf zich in een groeimarkt, stelt hij. “Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Gerry Weber richt zich toch op de wat meer volwassenere markt, dus daar ligt alleen maar groeipotentie.”

Gestage groei
In Nederland, waar de organisatie ‘compleet zelfstandig opereert’, zijn er volgens hem dan ook geen problemen. “Ik heb gewoon winst afgedragen aan het concern.” Gerry Weber heeft in ons land 42 winkels en daarvan staat er geen op de nominatie om te worden gesloten in de sluitingsoperatie van het concern. Die richt zich voornamelijk op eigen land, waar de expansie de afgelopen jaren (te) snel is gegaan. “Ze hebben veel overnames gedaan, waardoor er in bepaalde steden drie winkels te vinden zijn. Dan kun je je afvragen of dat nog van deze tijd is. Mede door de groei van e-commerce is het niet goed om te veel winkels in bepaalde plaatsen te hebben.”

Gerry Weber heeft wereldwijd meer dan twaalfhonderd winkels, waarvan zo’n vierhonderd onder de vlag van Hallhuber. Dat aantal wordt teruggebracht naar ongeveer duizend, aangevuld met zo’n 280 franchisewinkels en 2500 verkooppunten. In Nederland kiest Blom juist voor ‘gestage groei’. De afgelopen jaren zijn steeds één of twee winkels geopend. Hij was één van de eerste retailers die een zoekprofiel had aangemaakt in het RetailRegister. Verhuurders hebben inzicht in de zoekprofielen en kunnen retailer benaderen als ze een geschikte winkellocatie hebben. “Ik heb nog wel een paar witte vlekken. Als zich wat goeds voordoet, zal ik dat niet afslaan”, aldus Blom.

Waar bij onze oosterburen een revolutie in gang is gezet, richt Blom zich op ‘continuatie’. “Het bedrijf in Nederland is hartstikke gezond. Onze focus ligt op service, service en nog eens service. De klanttevredenheid op één zetten. We willen dit vasthouden en het liefst groeien in omzet. Maar dat wil natuurlijk iedereen.”


RetailRegister
Tientallen retailers die op zoek zijn naar een winkellocatie hebben dat kenbaar gemaakt in het RetailRegister. Naast Gerry Weber zijn dat onder meer Spar, Praxis, New York Pizza en Lucardi. De zoekprofielen worden gericht onder de aandacht gebracht van vastgoedbezitters. Zij kunnen retailers gericht benaderen met hun winkelaanbod. Het RetailRegister is een gezamenlijk initiatief van RetailTrends Media en Vastgoedjournaal. Retailers kunnen onbeperkt zoekprofielen aanmaken in het RetailRegister.

Maak hier een zoekprofiel aan

Reacties 5


Bauke Bakker 18 dec, 15:11

Gerry Weber belooft bijvoorbeeld collecties te creëren die zijn afgestemd op trends en behoeften van klanten.... Lees ik die zin goed?! Ja, het staat er echt! Mag ik hieruit concluderen dat dit voor Gerry Weber 'nieuw' is? Dan is het mijns inziens een wonder dat ze überhaupt nog bestaan...


T Jansen 20 dec, 10:10

Tot zover de goed nieuws show van Dhr. Blom.
de afgelopen jaren hebben ze hun eigen retailers beconcurreerd met eigen winkels en vaak nog in dezelfde straat. Ook weet ik van collega's dat door Dhr. Blom ten faveure van zijn eigen winkels bestaande retailers aan de kant zijn gezet door hoge inkoopomzet te eisen. Hiermee trachten een omzetverhoging te verkrijgen in hun eigen winkels. Deze winkels zijn voor 100% eigenaar van Gerry weber Duitsland, dus bij een eventueel faillissement gaan ook deze winkels gewoon op slot. Uit de wandelgangen heb ik vernomen dat de stoffen reeds contant vooruit betaald dien te worden. Uiterlijk 1 februari zullen we weten hoe de stand van zaken is, maar terugkomend op mijn eerste deel: hoogmoed komt voor de val....


Marieke van Marwijk 26 jan, 10:35

Nieuwste collectie te veel details en te kleurrijk.
Daardoor te bont en te veel gedoe nmm, met name shirts en blouses.


Dyna Nelissen 26 jan, 12:56

Website om te bestellen onduidelijk en ingewikkeld. Kost teveel tijd met proberen. D.J.Bestelling volgen met alleen track en tracenummmer onmogelijk want ook onduidelijk. Waarom niet in het Nederlands.


Anneke Klop 11 mrt, 23:51

Helaas gaat de kwaliteit van de stoffen achteruit de laatste jaren. Jammer, normaal slaag ik altijd heel goed bij GW. Nu al aantal keren niets gekocht. Ook niet in Duitsland waar ik regelmatig ga shoppen. Was altijd zo blij met de kleding van GW. Was echt mijn merk.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in