Designer Outlet Roosendaal: het Disneyland onder de outletcentra?

Designer Outlet Roosendaal: het Disneyland onder de outletcentra?

Twee jaar geleden nam de McArthurGlen-group Designer Outlet Rosada over. De investeerder wilde het outletcentre meer op de kaart zetten en de leegstaande panden weer vullen. Nu, ruim twee jaar later, zijn er nieuwe merken aan het aanbod toegevoegd, heeft het centre de banden met de regio versterkt en kondigt het een nieuwe naam aan. Wat kunnen we verder verwachten van dit outletcentre in Noord-Brabant? 

Toen het outletcentrum werd overgenomen, is de naam Designer Outlet Rosada aangehouden, maar gaandeweg werd opgemerkt dat de outlet afweek van andere centra die genoemd zijn naar de locatie waar ze gelegen zijn, vertelt centre manager Francois Peeters. Dat was een van de redenen om de naam Designer Outlet Rosada de veranderen in Designer Outlet Roosendaal. Ook de nauwere samenwerking met de gemeente en de lokale gemeenschap heeft aan die naamsverandering bijgedragen. "Een goed partnerschap is belangrijk", benadrukt Peeters. Het derde argument is het plan om de samenwerking met het naastgelegen leisurepark "De Stok" uit te breiden. "Er ligt een project om dat leisurepark samen te trekken met het outletcentrum....

Twee jaar geleden nam de McArthurGlen-group Designer Outlet Rosada over. De investeerder wilde het outletcentre meer op de kaart zetten en de leegstaande panden weer vullen. Nu, ruim twee jaar later, zijn er nieuwe merken aan het aanbod toegevoegd, heeft het centre de banden met de regio versterkt en kondigt het een nieuwe naam aan. Wat kunnen we verder verwachten van dit outletcentre in Noord-Brabant? 

Toen het outletcentrum werd overgenomen, is de naam Designer Outlet Rosada aangehouden, maar gaandeweg werd opgemerkt dat de outlet afweek van andere centra die genoemd zijn naar de locatie waar ze gelegen zijn, vertelt centre manager Francois Peeters. Dat was een van de redenen om de naam Designer Outlet Rosada de veranderen in Designer Outlet Roosendaal. Ook de nauwere samenwerking met de gemeente en de lokale gemeenschap heeft aan die naamsverandering bijgedragen. "Een goed partnerschap is belangrijk", benadrukt Peeters. Het derde argument is het plan om de samenwerking met het naastgelegen leisurepark "De Stok" uit te breiden. "Er ligt een project om dat leisurepark samen te trekken met het outletcentrum. 'Leisure Park Roosendaal' moet het gaan heten." Het park is nu een plek waar bezoekers onder meer kunnen golfen en skydiven. 

Rosada was een bekend begrip. Is het outletcentre dan niet bang die naamsbekendheid te verliezen? Dat denkt Peeters niet. "Uit een marktonderzoek blijkt dat in een straal van dertig minuten rijden om het centre heen, nagenoeg honderd procent van de bevolking Rosada kent. Maar als je Rosada intikt op Google, kom je altijd nog bij Roosendaal uit. Dat kunnen we aansturen." Een verduidelijking voor buitenlandse bezoekers lijkt bovendien ook reden te zijn geweest voor de naamsverandering. "Rosada is eigenlijk een fictieve naam", stelt Peeters. "Voor klanten uit bijvoorbeeld Antwerpen is het duidelijker om de plaatsnaam te gebruiken. Want waar ligt Rosada?"

Uitbreiding
Met een nieuwe naam en een aantal nieuwe merken in het centre hoopt Peeters het potentieel van Designer Outlet Roosendaal te vergroten. Zo zijn afgelopen jaar onder meer Karl Lagerfeld, Balr en Samsonite aan het aanbod toegevoegd. Ook opent Tommy Hilfiger er aankomend weekend zijn deuren. "Tommy is een van de merken die je nodig hebt als outlet om te kunnen groeien", vertelt Peeters. Hij verwacht dat die toevoeging weer meer bezoekers aantrekt. Toen McArthurGlen het outletcentre overnam, stond nog 25 procent van de panden leeg. Dat is met de komst van Tommy Hilfiger gereduceerd naar vijftien procent. En er liggen nog wat merken op stapel die de komende periode nog het aanbod zullen uitbreiden. Ook komt een 'bekende restaurantketen' naar het desiger outlet toe. 

De merken die een plek krijgen in het outletcentre worden zorgvuldig uitgekozen. "Het moeten merken zijn die passen bij de consument die wij willen aantrekken. We moeten rekening houden met de Belgische, Duitse en Nederlandse markt. Bovendien wil je van alles wat kunnen aanbieden. Daarom kijken we nu ook naar het toevoegen van zonnebrillen en kookspullen."

Nummer één
Uiteindelijk moet het outletcentre een plek zijn waar consumenten terecht kunnen voor 'topmerken'. De ambitie is om uit te groeien tot de nummer één winkel- en vrijetijdsbestemming van de regio. Zo hoopt Peeters een meerwaarde voor de regio te zijn en een partner voor de gemeente, omdat het outletcentre ook veel werkgelegenheid voor de omgeving biedt. "We zetten meer dan vijfhonderd mensen aan het werk. Als we verder willen ontwikkelen en de markt vraagt naar meer winkels, dan moeten we ook kunnen kjken of we verder kunnen uitbreiden. De eerste gesprekken daarover zijn gevoerd met de gemeente om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Om de groei verder mogelijk te maken, zijn de openingstijden van het outletcentre verruimd. Van donderdag tot en met vrijdag kunnen klanten van tien uur 's ochtends tot acht uur 's avonds bij de winkels van Designer Outlet Roosendaal terecht. "Het geeft mensen uit steden als Rotterdam en Antwerpen de kans om na het werk nog in een outlet te komen winkelen." Andere outletcentra in Nederland zijn ook tot acht à negen uur open en Roosendaal liep daar tot voor kort op achter. 

Ziet de binnenstad van Roosendaal het outletcentrum als een bedreiging? Vroeger misschien wel, zegt Peeters. Hij is twee jaar geleden naar de binnenstad gegaan om hen 'de hand te reiken'. "Er zijn genoeg mogelijkheden om samen te werken." Als voorbeeld noemt hij de winactie die gehouden werd tijdens de viering van het 750 jarig bestaan van Roosendaal. Mensen uit het outletcentre en in de binnenstad konden met die winactie meedoen. "Er was sfeer en leven en het was succesvol, daar was ik blij mee. Dat soort zaken willen we blijven uitwerken." Ook oppert Peeters dat de binnenstad en het outletcentre hun openingstijden meer gelijk zouden kunnen trekken. Op Hemelvaartsdag is het designer outlet van tien tot tien geopend. "Als ik de binnenstad was zou ik dat ook doen, dan kunnen we bezoekers met elkaar uitwisselen."

Hij geeft toe dat het initiatief voor de samenwerking grotendeels vanuit het outletcentre komt. In tegenstelling tot andere retailers, heeft Designer Outlet Roosendaal 'niet zo'n last van het veranderende retaillandschap'. Tot dusver heeft het bedrijf dit jaar een groei gerealiseerd van negentien procent. "Als er grotere concens sluiten, dan moeten die klanten weer ergens heen. En er zijn nog genoeg mensen die het product willen passen en fysiek naar een winkel willen gaan om het product te voelen." Toch ziet Peeters ook wel dat e-commerce iets is dat niet genegeerd mag worden. "Je moet bij de pinken zijn en op de markt kort op de bal spelen. Online shoppen groeit maar outletshoppen is nog altijd populair."

Groei
Dat een outletcentre als Roosendaal nog steeds kan groeien, heeft volgens Peeters te maken met het feit dat zij zorgen voor entertainment, de klant centraal zetten en zorgen voor netheid en sfeer. "Je moet kunnen verbazen." Het samenvoegen met het leisurepark "De Stok" moet aan die verbazing bijdragen. Er zijn plannen om een hotel te openen, dan wordt het een weekendbestemming en gaan we de goede kant op." Peeters maakt een vergelijking met Disneyland, waar je bij een bezoek als volwassene weer kind wordt. De landscaping moet daarvoor in het hele park worden doorgetrokken, zodat mensen verrast worden. "Als het regent delen we gratis paraplu's uit, we bieden gratis water aan. We proberen zo veel mogelijk een comfortabele ervaring te bieden."

Over twee tot drie jaar hoopt de outlet naar twee miljoen bezoekers te gaan. "De wens is om die magische drie miljoen te halen. Dat is waarschijnlijk binnen vijf tot acht jaar." Ook de laatste vijftien procent leegstand vullen en meer werkgelegenheid bieden is een doel op zich. Maar bovenal gaat het om entertainment en ervaring. "We zijn eigenljik meer een entertainmentbusiness dan een shoppingbusiness.”
 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!