'Twintig miljoen teruggestuurde artikelen belanden bij het afval'

'Twintig miljoen teruggestuurde artikelen belanden bij het afval'

Bijna twintig miljoen artikelen die vorig jaar in Duitsland via internet waren gekocht en werden teruggestuurd, belandden bij het afval. Dat blijkt uit een studie van de universiteit in Bamberg, meldt de WDR.

Zo'n veertig procent van de spullen, ongeveer 7,5 miljoen artikelen, had nog best gebruikt of hergebruikt kunnen worden. "Het is een onnodige verspilling", zegt de onderzoeksleider. Vooral kleding, maar ook elektrische apparaten, vrijetijdsartikelen, meubels en huishoudelijke artikelen werden weggegooid. 

Volgens het onderzoek waren de kosten de belangrijkste reden. Weggooien is goedkoper dan recyclen. Dat speelt vooral bij kleine handelaren. De meeste weggegooide spullen waren niet meer dan vijftien euro waard. Weggooien verbieden, zoals in Frankrijk, heeft volgens de onderzoekers geen zin, omdat dat moeilijk te handhaven zou zijn. In plaats daarvan raadt het onderzoek aan om het weggooien van spullen duurder te maken en doneren fiscaal aantrekkelijker.

Reacties 3


Paul Roetgering 15 okt, 09:53

Wordt het niet eens tijd voor “internet tax”? We hebben toch ook al vliegtax!


Jeffry Kuperus 15 okt, 10:35

Klimaat tax op internet verkopen, buiten weggooien van retouren moeten we eens laten berekenen hoeveel COS uitstoot er is om een kilo carton te produceren, plastic , styrofoam, plakband en transport. Maak dat eens transparant en je schrikt je het lazarus. Daar zijn de boeren "groen" bij in vergelijking


Patrick Bakkers 15 okt, 11:00

Huishoudconsumptie is verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de globale uitstoot van broeikasgassen. Moeten de online consumptie modellen niet rigoreus anders ingericht gaan worden?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!