Van der Hoeven: 'Meurs is zielig'

Oud-topman van Ahold Cees van der Hoeven heeft zich bij het gerechtshof gedistantieerd van zijn voormalig financieel-directeur Michiel Meurs. De gevallen ceo noemde zijn rechterhand ‘zielig’ en toonde geen enkel begrip voor de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) in de boekhoudfraudezaak bij Ahold.

De raadsman van Van der Hoeven, Wladimiroff, opende zijn pleidooi met een emotionele mail van zijn cliënt. “Waarom wordt iemand doe consistent verklaart, die helder is in zijn betoog, minder geloofd dan iemand die afwijkende verklaringen geeft? Alleen omdat hij de baas was, het boegbeeld, zelfverzekerder is, er bruiner uitziet, het beter met hem gaat, hij niet zielig is? Help me! Ik begrijp er geen zak van”, zo las hij voor.

Eind oktober hoorde Van der Hoeven vijftien maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan vijf voorwaardelijk. Meurs zou twaalf maanden cel moeten krijgen, waarvan vier voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde het tweetal in 2006 tot geldboetes en voorwaardelijke celstraffen. Wladimiroff stelt dat Van der Hoeven vrijgesproken moet worden, omdat hij niets wist van de geheime control letters. De fraudezaak schuift hij op het bordje van Meurs.

De boekhoudfraudezaak bij Ahold draait om het met recht kunnen optellen van omzetten (consolidatie) van buitenlandse dochterondernemingen, terwijl er volgens de overeenkomsten geen sprake was van volledige zeggenschap. Door zogenoemde control letters claimde het supermarktconcern de leiding bij de bedrijven en dus het recht om te mogen consolideren. Andere geheime documenten, de zogeheten side letters, deden de zeggenschap echter teniet.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!