Consumentenbonden boos over kortere garantie

De garantie op artikelen in de EU dreigt te worden beperkt tot hooguit twee jaar, waarschuwt de Europese Consumentenbond BEUC. De bond vraagt de Europese Commissie dat plan te herzien, in elk geval voor producten die erg lang meegaan. Wie iets koopt heeft nu veelal langer garantie dan twee jaar. In Nederland is dat vaak voor de technische levensduur van artikelen. In Engeland en Ierland is dat zes jaar, in Duitsland en Finland drie jaar.

Een langere garantie stimuleert fabrikanten om betere producten te maken, stelt de bond. De organisatie is nog wel bezig uit te zoeken of de kortere garantie in praktijk veel verschil maakt voor kopers. Het plan voor een maximale garantietermijn van twee jaar is onderdeel van een groot voorstel van de Europese Commissie aan de EU-landen en het Europees Parlement.

Een van de verslechteringen is dat klanten niet meer zelf kunnen kiezen tussen reparatie of geld terug, als een aankoop kapot blijkt. De fabrikant zou voortaan moeten bepalen wat er gebeurt. Zelfs zouden een aantal algemene verkoopvoorwaarden kunnen terugkeren die nu in Nederland verboden zijn. Zo kan het weer mogelijk worden dat de verkoper de prijs verhoogt na de koop, als bijvoorbeeld een grondstof duurder blijkt.

Ingewijden melden dat het voorstel voor de kortere garantie en andere plannen stuit op weerstand bij de autoriteiten van Duitsland, Engeland en Spanje. In Nederland heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die de regering opdraagt niet akkoord te gaan met verslechtering van de consumentenrechten. Bax hoopt dat het Europees Parlement voorlopig niet stemt over het plan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!