Primark opent in Rotterdam

De Ierse modeketen Primark heeft maandagochtend haar deuren in Rotterdam geopend. De formule, die de slogan ‘Look good, pay less’ voert, mikt op de onderkant van de markt. Het is daarmee een geduchte concurrent voor C&A, H&M en de kledingafdeling van HEMA.

Directeur Breege O’Donoghue meldt dat de winkel aan het Poolsterplein (naast winkelcentrum Alexandrium) een testfiliaal zal zijn. “We moeten de Nederlandse markt en de consument eerst goed leren kennen. We trekken daar zo’n half jaar voor uit. Dan gaan we kijken wat er moet worden aangepast op bijvoorbeeld kleur, dessins en assortiment. Ons business-model is leidend, maar bepaalde veranderingen zullen nodig zijn. Op basis daarvan onderzoeken we een verdere expansie.”

De eerste Nederlandse Primark is gehuisvest in het oude V&D-filiaal en meet 3000 vierkante meter, verdeeld over twee etages. De formule richt zich op mannen, vrouwen, jongeren en kinderen. “We zijn er voor het gezin, maar ook voor het individu.” Het aanbod toont een mix van trendy en basic items en loopt uiteen van kleding tot bodyfashion (zowel lingerie als slaapmode), schoenen en accessoires (bijouterie, tassen, sjaals, mutsen en handschoenen).

Opvallend aan de winkel is de centrale kassawand, die bestaat uit acht kassa’s. Daarnaast wordt gewerkt met grote shoppingbags, zodat klanten uitgezochte items makkelijk kunnen meenemen tijdens het rondkijken.

Volgens O’Donoghue biedt Primark ‘value for money’. “We hanteren lage verkoopprijzen en een modisch aanbod. Daarom blijven klanten terugkomen.” Dat de verkoopprijzen zo laag zijn, verklaart O’Donoghue door de schaalgrootte, de ‘lean & mean’ backoffice, de efficiënte supply chain, het outsourcen van bepaalde services, zoals de transport, en de langetermijn samenwerking met leveranciers.

Nederland is het tweede land dat Primark opzoekt in het vaste land van Europa. Ruim twee jaar geleden opende het een eerste winkel in Spanje, waar nu zeven vestigingen zijn. In Ierland en Groot-Brittannië staat de teller op 174 verkooppunten. Komend jaar zullen er nog vier winkels bijkomen in Spanje en een aantal grote filialen in Groot-Brittannië.

Primark is een dochteronderneming van Associated British Foods. Deze internationale levensmiddelen- en foodretailer heeft een wereldwijde omzet van 10,1 miljard euro. Primark verwacht dat de totale omzet dit jaar uitkomt op ongeveer twee miljard euro.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!