Spruitjes spotgoedkoop

Spruitjes en andere wintergroenten zijn dit jaar opvallend laaggeprijsd. Een zegen voor de consument en winkelier, maar desastreus voor de telers, aldus De Telegraaf.

Supermarkten zouden telers tegen elkaar uitspelen. Een kilo spruitjes gaat bij de boer de deur uit voor minder dan tien eurocent, terwijl de kostprijs tussen de dertig en 35 eurocent ligt.

"Het is één brok ellende", zegt spruitenteler Gillis van de Velde uit Dreischor. De boer spreekt zelfs van een veldslag onder de telers van de populaire groentesoort. "Links en rechts zie je al telers de stekker uit het bedrijf trekken en als dit langer doorgaat, zullen de gevolgen desastreus zijn."

Oorzaak van de lage prijzen is volgens Van de Velde dat de supermarkten de telers tegen elkaar uitspelen. Behalve de spruitjes gaan ook de witte en de rode kool voor spotprijzen de veilinghuizen uit. Een prei gaat eveneens voor een prikkie over de toonbank.

Voorzitter Henk Doornbosch van de vakgroep vollegrondsgroenten van LTO Nederland bevestigde het bericht. Oorzaken van de lage prijzen van vooral spruiten zijn volgens hem overproductie en het uitblijven van echte kou, wat zou leiden tot minder aanvoer van andere groenten. Volgens Doorenbosch zullen er als het zo blijft inderdaad telers in de problemen raken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!