Italië wijnproducent nummer één

Voor het eerst sinds tien jaar heeft Italië in 2008 meer wijn geproduceerd dan Frankrijk. ’s Werelds nieuwe topproducent is dit seizoen goed voor 47 miljoen hectoliter, acht procent meer dan vorig jaar. De Franse wijnsector laat daarentegen een daling zien van vijf procent en komt uit op 44,4 miljoen, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De grote hoeveelheden dreigen de prijzen te drukken. De toename van de Italiaanse productie hangt vooral samen met het weer. De zomer is heet geweest, terwijl de grote droogte van de voorgaande jaren is uitgebleven. Daarnaast heeft Sicilië vijftig procent meer druiven geoogst dan in 2007, toen het eiland werd getroffen door een druifluisepidemie.

Het aantal hectoliters van 2008 haalt het echter nog niet bij die van de jaren negentig. Die tijd komt niet meer terug, omdat de gewoonten van de consument drastisch zijn veranderd. In de jaren ‘70 dronken de Italianen gemiddeld per jaar nog 110 liter wijn weg, nu nog maar 45.

En omdat de export naar de VS na jaren van gestage toename onder invloed van de economische crisis eveneens stagneert, dreigt ook voor de betere wijn stagnatie. Voor de consument is dat niet onprettig. De kwaliteit van dit wijnjaar belooft goed tot uitstekend te worden, maar de prijzen blijven betrekkelijk laag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!