Inflatie eurozone daalt naar 1,6 procent

De inflatie in de eurolanden is in december verder gedaald tot 1,6 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2006, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde eerste raming van het Europees statistisch bureau Eurostat. In november lag de inflatie in de eurozone nog op 2,1 procent.

De lagere inflatie is vooral het gevolg van de gedaalde energieprijzen. In juli werd door de explosief gestegen prijzen van olie nog een recordniveau van vier procent bereikt. De inflatie ligt nu ruim onder het niveau van ongeveer twee procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) op mikt. Dat vergroot de bewegingsruimte voor de ECB om de rente verder te verlagen om zo de Europese economie te ondersteunen.

De lagere inflatie is ook het gevolg van de afgezwakte consumentenbestedingen. De economie van de eurolanden belandde in het derde kwartaal voor het eerst sinds de oprichting van de eurozone tien jaar geleden in een recessie. Naar verwachting krimpt de economie van het eurogebied volgend jaar met 0,5 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!