Zeer zuinige auto niet aan te slepen

Er is één categorie auto's die aan de malaise in de branche lijkt te ontsnappen: de zeer zuinige wagen. Autodealers spreken van een ‘verkoopexplosie’, zo schrijft de Volkskrant vrijdag.

De reden: sinds 1 januari 2009 heft de overheid geen bpm meer op deze wagens. Ook krijgen bezitters van deze auto’s met ingang van dit nieuwe jaar 75 procent korting op de motorrijtuigenbelasting.

"In combinatie met het lage brandstofverbruik leiden de nieuwe fiscale maatregelen tot een run op dit type auto’s’, zegt Marco Broere, directeur van Het Motorhuis, een autodealerbedrijf met veertien Citroën-vestigingen. "Van alle Citroëns die onze dealers sinds 2 januari verkochten, was ruim 60 procent een C1. Dat is ongekend veel.’

Onverdeeld blij is Broere daar overigens niet mee. ‘De winstmarge is zeer gering op deze goedkope auto. Maar in deze moeilijke tijden is natuurlijk alles meegenomen.’ Een C1 kost zevenduizend euro zonder btw.

De populariteit van de zuinige auto’s heeft wel een keerzijde: de levertijden lopen flink op. "Afhankelijk van het model moeten kopers van een 107 met vijf maanden rekening houden", zegt Ewout van Dam, verkoopleider van Peugeot Nefkens in Zeist. Toyota-importeur Louwman & Parqui zegt dat ondanks een ‘verkoopexplosie van de Aygo’ de wachttijd nog relatief beperkt is: maximaal tien weken.

Onder particulieren vormen vooral de Aygo, C1 en Peugeot 107 een grote verkoophit. Deze auto’s, die nauwelijks van elkaar verschillen, worden in een en dezelfde Toyota-fabriek in Tsjechië gebouwd. Samen zijn zij veruit het best verkocht in Nederland. Sinds de introductie van deze drieling in 2005 werden er in Europa ruim een miljoen exemplaren van verkocht. De Toyota-fabriek in Tsjechië is een van de weinige autofabrieken die momenteel op volle toeren draait.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!