Winkeliers vrezen massaal banenverlies

Het kabinetsplan om koopzondagen te beperken kan zo’n vijftien- tot twintigduizend banen kosten. Daarvoor waarschuwen het Platform Detailhandel Nederland en de drie grootste gemeenten van ons land.

Alleen steden met 'substantieel toerisme' mogen meer dan twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen, zo luidt het kabinetsplan. Gemeenten zouden nu te veel misbruik maken van de speciale regeling voor toeristisch gebied, waardoor winkels te vaak op zondag open zouden zijn. Winkeliers en gemeenten zien helemaal niets in het plan, dat komende donderdag aan bod komt in de Tweede Kamer.

De winkeliers van de ArenA Boulevard (rondom de Amsterdam ArenA) en het Designer Outlet Centre in Roermond verwachten dertig procent minder omzet en meteen al zevenhonderd banen te kunnen schrappen als het doorgaat. In het hele land zien ondernemers het wetsvoorstel met angst en beven tegemoet.

De Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer denkt dat als het plan doorgang vindt de parlementaire enquêtecommissie nu al kan worden samengesteld. "Een grote misstap. De Tweede Kamer zich in slaap laat sussen en doet alsof er niets aan de hand is. Het is een stap terug in de tijd met grote gevolgen. En dat in een tijd waarin we economisch al zulke grote klappen krijgen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!