Bankbiljet krijgt laklaagje

Al het nieuwe briefgeld zal worden voorzien van een doorzichtige laklaag waardoor het langer meegaat. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat De Nederlandsche Bank in opdracht van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft uitgevoerd. Jaarlijks worden er in Europa vele miljoenen eurobiljetten voortijdig uit roulatie genomen en vervangen omdat ze zijn versleten. Dat is een peperdure operatie: de kostprijs van een bankbiljet is tussen de 10 en 20 cent.

Vooral vette en zurige vingerafdrukken doen de biljetten geen goed. Zo is de levensduur van een biljet van 5 euro slechts een jaar, die van 10 en 20 euro circa twee jaar en van 50 euro drie jaar. Een van de methoden om de levensduur van het Europese geld te verlengen, is het vernissen van biljetten. Iets waar De Nederlandsche Bank veel ervaring mee heeft. Alle kleurige guldenbiljetten waren ook voorzien van een laklaagje.

"Hoe kleiner de coupure, hoe korter de levensduur. Het vijfje zit veel in broekzakken en slijt snel. Vijfhonderd euro slijt niet omdat het wordt opgepot", aldus een zegsman van De Nederlandsche Bank. "Guldenbiljetten gingen dankzij de vernislaag tot tweemaal langer mee." Naar verwachting duurt het nog zeker drie jaar voordat de nieuwe, gelakte biljetten in omloop worden gebracht.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!