Aantal winkeldiefstallen stijgt flink

Dieven hebben afgelopen jaar veel vaker toegeslagen bij winkeliers dan in 2007. Het aantal diefstallen in de detailhandel in 2008 wordt geschat op 1,73 miljoen. Dat is ruim 77 procent meer dan in het voorgaande jaar, toen naar schatting 974 duizend keer iets uit de winkel werd gejat.

Dat staat in de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven, die het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie constateren dat er waarschijnlijk 'vaker wordt gestolen, maar voor kleinere bedragen per keer'.

Winkeldieven slaan vooral toe in supermarkten, drogisterijen, kledingzaken en bouwmarkten. Winkeliers hebben vorig jaar ongeveer 140 miljoen euro schade geleden door diefstal. Dat schadebedrag werd in 2007 geschat op 114 miljoen euro.

Koepelorganisatie Detailhandel Nederland leest in de dinsdag gepubliceerde cijfers een bevestiging van het vermoeden dat de winkelcriminaliteit 'in verontrustend tempo toeneemt'. De secretaris Winkelcriminaliteit Sander van Golberdinge pleit voor onorthodoxe maatregelen, waaronder een zeer stevige aanpak van de harde kern winkelcriminelen.

Het stoort de detailhandelaren dat dieven moeilijk kunnen worden geweerd uit winkelgebieden en dat de politie nog wordt gehinderd door privacyregels, bijvoorbeeld als ze foto's van winkeldieven wil publiceren.

De totale schade van criminaliteit in de detailhandel, horeca, bouw, zakelijke dienstverlening en transportsector wordt over vorig jaar geschat op 622 miljoen euro. Dat is tien procent meer dan in 2007.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!