IKEA gefrustreerd door corruptie in Rusland

Woonwarenhuis IKEA investeert voorlopig niet in Rusland. Het Zweedse concern zou genoeg hebben van de corrupte overheid en enorme bureaucratie. Oprichter Ingvar Kamprad voelt zich ‘bedrogen’, aldus Spiegel Online.

IKEA zette in 2000 voet op Russische bodem. De winkels waren direct in trek onder de steeds koopkrachtiger wordende Russische bevolking, waarop de retailer miljarden pompte in het openen van de megawinkels in Russische steden.

Des te opmerkelijker was de aankondiging afgelopen dinsdag dat het bedrijf tijdelijk stopt met investeren in Rusland. Als reden werd gegeven ‘het onvoorspelbare karakter van de administratieve procedures in bepaalde regio's’.

In een radio-interview een paar dagen eerder was een woedende Kamprad te horen die meldde voor 190 miljoen euro te zijn opgelicht. Volgens IKEA weigeren de Russen elektriciteit te leveren tegen de afgesproken prijzen, waardoor het bedrijf gedwongen is eigen generatoren te bouwen.

Ook de opening van een enorme nieuwe winkel in Samara, een stad in het zuiden van Rusland, loopt niet volgens plan. De vestiging had in november 2007 de deuren moeten openen, anderhalf jaar later is de winkel nog steeds gesloten. De opening is maar liefst acht keer uitgesteld omdat lokale ambtenaren weigeren de benodigde documenten af te leveren. De laatste weigering had als reden dat de winkel niet voldoende bestand is tegen orkanen. Een opmerkelijke vereiste in een regio die niet bekend staat om zijn harde winden.

Dit soort problemen achtervolgt IKEA al jaren. Het retailconcern sprak zich hierop publiekelijk uit over chantage, sabotage en omkopingspogingen. De keten bond in toen president Poetin zich er persoonlijk mee bemoeide en dreigde toekomstige investeringen tegen te zullen houden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!