‘Webveiling is kansspel’

Zogenaamde centveilingen, websites die consumenten lokken met dure spullen als lcd-tv’s en computerspellen en die vervolgens veilen, moeten hun activiteiten staken. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie aan enkele van deze sites laten weten, zo meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.

De centveilingen verlopen via internet. De meeste sites, zoals Budson.com en Oxxie.nl, leggen op hun site duidelijk uit hoe het werkt. Bij elke veiling gaat de prijs per bod een eurocent omhoog. Om aan het bieden te kunnen meedoen, moeten klanten tussen de één en twee euro betalen. Hiermee verdienen de ondernemers achter de sites geld: soms ontvangen ze 2500 euro voor een product dat maar 250 euro kost.

“Het lijkt op kopersbedrog en oneerlijke handel”, zegt fraude-expert Cees Schaap van SBV Forensics in Dordrecht. “Het is in elk geval een slimme manier om geld te verdienen.” Het lijkt op belspelletjes die je op tv had en die nu verboden zijn, zegt onafhankelijk fraude-expert Niko Paape. “Het zijn helemaal geen veilingen, want de deelnemers zijn overgeleverd aan het toeval”, oordeelt Tweede Kamerlid Ed Anker van ChristenUnie, die Kamervragen heeft gesteld over een van de omstreden veilingsites, Goudkoortsveiling.nl.

Justitie stuurde Budson.com in januari een brief, Bidster.com in maart en Goudkoortsveiling in mei. Een andere aanbieder, Sarbid.com, was tot vorige week onbekend. Na navraag van deze krant gaat het ministerie de site controleren op overtreding van de Wet op de Kansspelen.

Budson.com is niet van plan te stoppen. “We willen uitbreiden in de Europese Unie”, meldt manager Charlie Kumlin. De veilingsites maken handig gebruik van de leemte in het toezicht. Er is een Kansspelautoriteit in oprichting. Tot die tijd houdt een Justitie een oogje in het zeil.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!