'Klonen' auto’s blijft toenemen

Het doorverkopen van een gestolen auto die exact gemodelleerd is naar een bestaande wagen komt steeds vaker voor. De afgelopen twaalf maanden hebben criminelen 426 mensen opgelicht met een 'gekloonde' auto, meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, het LIV. In 2007 waren dat er nog vijftig.

De oplichters gaan professioneel te werk: ze stelen een auto die vergelijkbaar is met een bestaande auto die in een garage te koop wordt aangeboden. Met dat 'origineel' maken ze een testrit. Vervolgens stelen ze de onderhoudsboekjes of maken deze na. In de gestolen wagen zetten de criminelen het chassisnummer en de kilometerstand van de auto waarmee ze een testrit hebben gemaakt, vervalsen het kentekenbewijs en dupliceren de nummerplaten. Wanneer de 'kloon' klaar is, bieden ze die op internet te koop aan nadat de garage de originele wagen heeft verkocht.

Kopers hebben niets door. Een ‘nagemaakte’ auto is niet als zodanig te herkennen. Maar de oplichting komt altijd aan het licht, vaak nadat de eigenaar van de originele automotorrijtuigenbelasting krijgt teruggestort. De oplichter is er dan al vandoor. Mensen die een gekloonde auto kopen, zijn meestal hun geld en de auto kwijt.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!