Specsavers irriteert concurrenten

De optiekbranche in Nederland is de agressieve campagnes van de Britse brillenketen Specsavers beu. Door middel van rechtszaken proberen concurrenten zich te weren tegen de zwartmakerij van het optiekbedrijf. Dat schrijft het NRC Handelsblad in een uitgebreide analyse.

Het voorlopige hoogtepunt van alle irritatie is de verbanning van Specsavers uit het bestuur van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO). De directe aanleiding voor de uitsluiting was een landelijke dagbladadvertentie waarin contactlensspecialist Anne Smit adviseert voor professionele oogzorg toch vooral naar Specsavers te gaan. De advertentie verzuimde hier bij te vermelden dat Smit zelf bij Specsavers in dienst is. Voor de NUVO was dit de druppel.

“Het wordt een optelsom”, aldus Myrthe Blazís. “Het bestuur heeft zich er al vaker aangestoord dat Specsavers zich negatief uitliet over concurrenten. Ook gebruikte het de naam NUVO in advertenties. In de ogen van het bestuur is de gedragscode geschonden.” Het leverde het bestuurslid die namens Specsavers in de branchevereniging zat, Reidar Bakker een schorsing van minimaal een jaar op.

Anne Smit, die figureerde in de advertentie, werd om eenzelfde reden voor minstens drie maanden geschorst uit de beroepsvereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC). Volgens voorzitter Raymond Gottenbos van de ANVC was Smit zich echter van geen kwaad bewust toen hij zijn medewerking verleende aan de advertentie. “Ik heb hem zelf gesproken en heb de indruk dat hij misbruikt is”, aldus Gottenbos. “We onderzoeken de zaak nog en besluiten na de zomer of we verdere maatregelen moeten nemen”.

Specsavers opende afgelopen week zijn honderdste winkel in Nederland. Voor het einde van het jaar zullen er nog elf volgen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!