Nokia tekent rode cijfers

’s Werelds grootste mobieltjesfabrikant Nokia heeft in het derde kwartaal van dit jaar verlies geleden. Het Finse bedrijf bereikte een verlies van 559 miljoen euro tegenover een winst van 1,09 miljard euro in dezelfde periode een jaar geleden.

Het is voor het eerst in tien jaar dat Nokia verlies maakt. Een afschrijving van 908 miljoen euro op de netwerkdivisie Nokia Siemens Networks als gevolg van de moeizame marktomstandigheden is debet aan de rode cijfers. Hierdoor daalde de omzet met twintig procent tot 9,8 miljard euro.

In het derde kwartaal verkocht Nokia wereldwijd 108,5 miljoen mobiele telefoons, dat neerkomt op een afname van acht procent. De gemiddelde verkoopprijs van mobieltjes is in het derde kwartaal ook gedaald, met zo’n tien euro tot 62 euro.

Daarnaast presteert Nokia minder goed in de markt van smartphones. Hier daalde het marktaandeel van 41 procent in het tweede kwartaal naar 35 procent in het derde kwartaal. De concurrentie scoort hier beter, met de iPhone en de Blackberry voorop.

Ondanks de mindere cijfers geeft Nokia aan optimistisch te zijn over de totale mobieltjesmarkt in 2009. Het gaat ervan uit dat er 1,12 miljard stuks over de toonbank gaan, een afname van zeven procent ten opzichte van 2008. Eerder rekende het Finse bedrijf nog op een daling van tien procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!