Derving door winkeldiefstal grootst in Nederland

Nederlandse winkels lijden het meest onder winkeldiefstal in heel West-Europa. Dat blijkt uit de Global Retail Theft Barometer, de grootste wereldwijde studie rond winkeldiefstal en derving in de retailsector, waarvan de resultaten dinsdag bekend werden gemaakt.

Het verlies door winkeldieven in Nederland bedraagt 48,5 procent van het totale verlies door derving, ofwel 580 miljoen euro van de totale derving in Nederland (1,2 miljard euro). Derving is het verlies dat de detailhandel lijdt als gevolg van diefstal door klanten, diefstal door personeel, verlies door interne fouten en fraude door leveranciers.

De impact van de recessie valt volgens de onderzoekers niet te ontkennen. “Het is criminologisch duidelijk dat wanneer de werkloosheid stijgt, diefstal toeneemt”, aldus Joshua Bamfield, directeur van het Centre for Retail Research (CRR) en auteur van de studie. “We zien een verandering in het type dief en het type gestolen product. Er is sprake van het middenklasse-syndroom. Mensen stelen om hun vroegere levensstijl te kunnen aanhouden ondanks een lager inkomen. Producten als luxevlees zijn gewild.”

De diefstalbarometer tekent wereldwijd een stijging op in het verlies door derving bij retailers. Het globale dervingspercentage steeg in een jaar tijd van 1,35 procent naar 1,43 procent, een stijging met 5,9 procent. Dit betekent een wereldwijd verlies van 84,2 miljard euro voor retailers.

In alle ondervraagde landen nam derving het voorbije jaar toe, behalve in Singapore en Oostenrijk. Derving was daar al het laagst, maar daalde nog met respectievelijk -1,7 en -2,0 procent. Slovakije (+9,8 procent), de Verenigde Staten (+8,8 procent) en Zuid-Afrika (+8,2 procent) zijn de hoogste stijgers. In Nederland stijgt de totale derving in 2009 met 5 procent tot 1,26 procent.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!