Langer verbod op flesjes in vliegtuigen

Het verbod om flesjes met vloeistoffen mee een vliegtuig in te nemen verdwijnt pas uiterlijk april 2014. Dit meldt De Telegraaf woensdag op haar website.

Deze vertraging werd dinsdag door de Europese Commissie gemeld in het Europees Parlement. Het verbod zou eigenlijk komende april opgeheft wprdem maar alternatieve apparatuur om passagiers te screenen bestaat volgens de Europese Commissie nog niet.

Het is voor veel passagiers een bron van ergernis dat zij geen flesje water of andere drankjes mee in het vliegtuig mogen nemen. De maatregel is in het leven geroepen om te voorkomen dat er vloeistofbommen aan boord worden gesmokkeld. Het Europarlement is niet blij met het uitstel. Diverse partijen dringen aan op opheffing uiterlijk in januari 2013, aldus CDA- Europarlementslid Corien Wortmann. "Tegen die tijd moet de technologie wel goed genoeg zijn”.

Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD heeft zich vanaf het begin in 2006 verzet tegen het vloeistofverbod in vliegtuigen. Zij was toen van mening dat het vooral irritatie oplevert. Hennis-Plasschaert vindt het voorstel van de Europese Commissie tot uitstel in diverse fases niet de oplossing. De tussenstappen voor onder meer transferpassagiers zijn volgens haar te lastig in depraktijk. "De VS lijken in 2011 al over te stappen van een verbod naar screening. Als de apparatuur goed genoeg is voor de VS, waarom dan niet voor Europa?“

PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt denkt dat de Europese Commissie de oren laat hangen naar lobbyisten van de luchthavens. "Die zitten niet te wachten op een investering in nieuwe apparatuur”, aldus Bozkurt. "De Europese Commissie heeft van meet af aan vooral de goedkoopste optie voor luchthavens gezocht. Dat dit veel ongemak oplevert voor reizigers lijkt ze weinig te interesseren.”

Vorige maand bleek al dat de verkeersministers van de 27 EU-landen niets voelen voor geleidelijke versoepeling van het verbod om vloeistoffen mee te nemen aan boord. "We moeten vooroplopen bij de klantvriendelijkheid, maar we mogen de veiligheid niet uit het oog verliezen”, aldus minister Camiel Eurlings na EU-beraad. Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië zijn van mening dat versoepeling niet verantwoord is zolang er geen apparatuur voorhanden is om gevaarlijke vloeistoffen op te sporen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!