V&D en De Bijenkorf te koop

V&D, de Bijenkorf, M&S Mode en Hunkemöller staan in de etalage. Dat maakte moederbedrijf Maxeda donderdag bekend. Volgens bestuursvoorzitter Tony DeNunzio is de modetak van het retailconcern ‘klaar voor een volgende stap’.

Volgens Maxeda is alles denkbaar. Zo is het mogelijk dat de formules als één geheel worden verkocht, maar de ketens zouden ook los van elkaar van eigenaar kunnen wisselen. Nog dit jaar wordt hierover een beslissing genomen. De doe-het-zelf-activiteiten, Praxis, Formido en Brico, blijven voorlopig behouden.

Het grote speculeren binnen de retailbranche is reeds in gang gezet. Zo noemt directeur Huib Lubbers van adviesbureau Retail Management Centre in het Algemeen Dagblad Jaap Blokker als potentiële koper. “Je moet niet uitsluiten dat hij V&D vooral ziet als een Hollands pareltje dat weer in Nederlandse handen moet komen.”

Ook Ahold zou ook wel eens geïnteresseerd kunnen zijn in de warenhuizen V&D en De Bijenkorf, meent Lubbers. “Met deze twee sterke formules zou Ahold in één klap een grote speler worden in non food.” Het supermarktbedrijf probeert met zijn Albert Heijn-keten al een tijdje te voorzien in een HEMA-achtig assortiment, met kleding, potten, pannen en schoolspullen. “Maar dat komt niet zo uit de verf.”

Richard Withagen van SNS Securities noemt interesse van Ahold ‘onwaarschijnlijk’. “Dat lijkt me iets te veel sokken en ondergoed worden”, zegt hij in het AD. “De beurs zou zo’n stap ook niet waarderen.”

Maxeda is in handen van de private equity-partijen Kohlberg Kravis Roberts & Co, Alpinvest Partners en Permira. Deze drie haalden het retailconcern in 2004 van de beurs; Maxeda heette toen nog Vendex KBB.

Warenhuisketens V&D en De Bijenkorf tellen in Nederland respectievelijk 62 en dertien vestigingen. M&S Mode opereert met meer dan 445 winkels in de Benelux, Spanje, Frankrijk en Duitsland, terwijl Hunkemöller 425 filialen heeft in onder meer Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Rusland.


Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!