Huishoudens geven minder uit

Het geld heeft in december nog steeds niet mogen rollen. Nederlandse huishoudens gaven in december 2,6 procent minder uit aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In november daalden de uitgaven met 3,2 procent. De consumptie ligt al een jaar onder het niveau van een jaar eerder. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan diensten waren 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Aan goederen werd vier procent minder uitgegeven. De afname was bij zowel de diensten als goederen wel iets kleiner dan in november, becijferde het CBS.

Vooral aan duurzame goederen gaven huishoudens minder uit. Een uitzondering vormde iets hogere bestedingen aan textiel, kleding en meubels. Daar staat een forse daling in aankopen bij de opticien tegenover. Dat komt mede door de massale aankopen van brillen in december 2008, aangemoedigd door een fiscale regeling.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was iets lager. Consumenten geven hieraan al anderhalf jaar minder uit.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!