Winkeliers huren illegaal op Albert Cuyp

Winkeliers bemachtigen via een illegale doorverhuurconstructie een plaats op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Een deel van de marktkooplui verdient zo miljoenen, meldt Het Parool.

Zeker veertig procent van de plaatsen op de Cuyp wordt gehuurd door kooplieden, vooral winkeliers in de straat. Vergunninghouders strijken zo tot wel honderd euro per dag op. Het officiële tarief is 18,03 euro voor vier meter.

Stadsdeel Oud-Zuid bevestigt de cijfers. Een rekensom leert dat jaarlijks zo'n drie miljoen euro omgaat in de onderhandse verhuur van kramen op de markt, aldus Het Parool. Het systeem bestaat al jaren, maar het stadsdeel, dat zelf dit jaar een half miljoen euro toelegt op beheer en reiniging van de markt, kan er niets tegen doen.

Eerdere pogingen om een einde te maken via de Belastingdienst en de rechter aan de doorverhuur liepen op niets uit. De wachttijd voor een plek op de Albert Cuyp is nu twintig jaar. Het stadsdeel wil nu met een andere aanpak de markt opschudden. Zo moet een nieuwe opstelling winkels en kramen uit elkaar trekken. "Als we de huidige situatie niet doorbreken, gaat de markt kapot", aldus stadsdeelbestuurder Eddy Linthorst. Het stadsdeel stelt een commercieel manager aan die marketing- en beheersplan moet maken.

De doorverhuur houdt de komst van nieuwe, jonge ondernemers tegen. Ook leidt het ertoe dat veel kramen onbemand zijn. De winkeliers in de Albert Cuypstraat willen de kraam voor hun deur graag gebruiken als extra etalage. Ze verwijzen de klanten door naar binnen, waardoor relatief veel kramen onbemand zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!