Webwinkels woest op Europa

Leveranciers mogen verkopen aan webwinkels zonder fysieke winkel weigeren. Dat staat in een wetsvoorstel van de Europese Commissie (EC). Amazon en eBay luiden de noodklok, aldus Webwereld.nl.

Met de maatregel wil de EC winkelhouders beschermen tegen concurrenten die online dezelfde producten verkopen voor lagere prijzen. Fabrikanten zouden zo probleemloos webwinkels zonder fysieke winkel kunnen boycotten, door geen producten te leveren.

Pure internetspelers maken geen kosten aan huisvesting en winkelpersoneel, en kunnen zo lagere prijzen hanteren. Maar hun fysieke afwezigheid betekent volgens de merkenhouders en de Europese Commissie tevens dat ze veel minder in het merk investeren. Fysieke winkels verdienen daarom bescherming, luidt het argument. "De bedoeling is om retailers te helpen investeren in winkels met luxeproducten", stelt een jurist die de merkenhouders vertegenwoordigt tegenover persbureau Reuters.

Het voorstel heeft niettemin verre gevolgen. Het is een ramp voor de e-commerce in Europa, meent eBay-jurist Tod Cohen. Vooral kleine webwinkeliers zouden moeten vrezen voor hun toekomst. Amazon stelt in een een opinie-artikel in de Wall Street Journal dat de regel leidt tot ‘minder keuze voor consumenten, minder prijstransaparantie en hogere prijzen door minder concurrentie’.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van een uitgebreid hervormingsplan van de e-commerce regels in de Europese Unie. De huidige regels lopen in mei 2010 af. Dan moet er een nieuwe richtlijn zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!