Opstand Belgische juweliers

Belgische juweliers eisen na de zoveelste gewapende overval hard optreden van de politie. Nadat er afgelopen maandag twee gewapende roofovervallen binnen zes uur plaatsvonden, waarbij één juwelier het leven liet en een ander zwaar gewond raakte, was de maat vol bij de juweliers.

"Het lijkt alsof het aantal overvallen toeneemt, maar wij leven er al jaren mee", aldus Jan Dumarey, juwelier in Brugge en bestuurslid van de Belgische juweliersbond Ars Nobilis. Dumarey is zelf ook al meerdere malen slachtoffer geweest van gewapende overvallen. De bond is echter geen voorstander van het opstapelen van agressie door overvallers met getrokken wapen op te wachten, al is de achterban hierover verdeeld aldus Dumarey. "Momenteel zijn er twee richtingen. Juweliers zijn voor en tegen eigen wapenbezit."

Jos Colpin van het Brusselse parket meent dat die eerste groep ruim in de meerderheid is. "Zonder precieze cijfers te hebben denk ik dat de meeste juweliers wel een wapen in huis hebben", aldus Colpin. Dit is formeel gezien niet toegestaan. Opvallend is ook het hoge aantal sportschutters in het juweliersgilde.

"Juweliers zijn voor overvallers een aantrekkelijk doelwit", meent Colpin. "Bij een winkel moet je maar afwachten of er geld in kas zit, terwijl je bij een juwelier altijd prijs hebt, ook al krijg je bij een heler misschien maar tien procent van de werkelijke waarde."

De juweliersbond onderneemt na de recente overvallen geen actie. De Belgische organisaties voor zelfstandigen doen dit wel. Zij willen meer politie op straat, dagelijks politiebezoek en een 'zero-tolerance beleid' voor gewapende roofovervallers en recidivisten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!