'Laat gemeenten zelf beslissen over koopzondag'

Laat gemeenten zelf bepalen of en hoe vaak winkels open mogen op zondag. Dit voorstel hebben D66 en GroenLinks maandag ingediend. De partijen hopen dat het plan nog dit najaar wordt behandeld.

Eerder besloot het kabinet dat er vanaf 1 januari 2011 strenger moet worden gelet op de voorwaarden om in niet-toeristische gebieden meer koopzondagen toe te staan dan de twaalf per jaar die nu mogen. Destijds schaarde een kamermeerderheid zich achter dat plan, maar GroenLinks en D66 vonden dat toen al geen recht doen aan de zelfstandigheid van gemeenten.

Nu het kabinet is gevallen wagen de partijen een nieuwe poging. Ze hopen met name op bijval van de PvdA. Voormalig staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) stelde na de val van het kabinet dat het beperken van koopzondagen met name een paradepaardje was van coalitiegenoot ChristenUnie. De PvdA steunde toen uit loyaliteit, maar Heemskerk is van mening dat je ondernemers in deze economisch moeilijke tijden extra onduidelijkheid moet besparen.

"Laat gemeenten zelf bepalen of winkels op zondag open mogen. In een aantal gebieden zorgt het voor extra banen, vooral in grensregio's zoals Limburg en Zeeland", aldus Boris van der Ham van D66.

Ineke van Gent van GroenLinks denkt bovendien dat het een hoop stress scheelt wanneer 'alleenstaanden en werkenden niet alleen op hun vrije zaterdag zijn aangewezen' om boodschappen te doen. "Het kostwinnersmodel waarbij de man werkt en de vrouw tijd heeft om doordeweeks boodschappen te doen, is een gepasseerd station", aldus Van Gent.

MKB-Nederland is een voorstander van het voorstel. De ondernemersorganisatie heeft steeds betoogd dat niet de rijksoverheid, maar gemeenten in overleg met het lokale bedrijfsleven afstemming moeten vinden onder welke voorwaarden winkels hun deuren op zondag mogen openen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!