‘Huurders last van harde hand verhuurder'

Retailers in winkelcentra krijgen steeds vaker boetes omdat ze hun winkel sluiten tijdens de reguliere openingstijden. Dat meldt de Telegraaf. De boetes kunnen oplopen tot vijfduizend euro. Volgens de krant voelen vooral kleine zelfstandigen zich in de tang genomen.

Zo is Rob Brouwer, die twee chocolateries runt in Lelystad en Almere-Haven niet te spreken over de opstelling van verhuurders. “Ik heb de huur van beide panden recent opgezegd. De verhuurder van het pand, WPM, is zich steeds agressiever gaan opstellen, terwijl er nooit concrete afspraken zijn gemaakt”, zegt Brouwer.

Brouwer is van mening dat eigenaren van winkelcentra soms aan pure afpersing doen. “Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze winkeliers tegen elkaar opzetten. Ik begrijp best dat het leuker is voor het publiek als alle winkels in een centrum tijdens de officiële openingstijden open zijn, maar aan de echte leegstand wordt nooit iets gedaan. Die ‘zwarte gaten’, dat is pas erg.”

Uit een belrondje van de Telegraaf bleek dat veel kleine winkeliers bang zijn om te praten, ‘want niet alleen de verhuurder is machtig, maar ook de winkeliersvereniging’. “De grote ketens hebben vaak meer stemrecht omdat ze meer vierkante meters hebben. Ze spreken om het jaar af om de winkeltijden te verruimen. Er wordt over onze hoofden van alles besloten”, aldus een juwelier in een winkelcentrum in Utrecht.

Detailhandel Nederland krijgt ook signalen over boetes. Het steekt de branchekoepel vooral ‘dat de verhuurders wel de mond vol hebben van een goede mix in winkels. Maar uit dit beleid blijkt dat zeker niet. Het is tekenend voor de harde hand van verhuurders.”

John van Haaren, directeur van Corio, vindt dat winkeliers heel goed moeten beseffen dat ze kiezen voor een collectiviteit als ze zich in een winkelcentrum vestigen. “Dat betekent samen uit, samen thuis.” Van Haaren lijkt zich te kunnen vinden in het feit dat sommige winkeliers de steeds uitgebreider wordende winkeltijden niet kunnen bijbenen. “De uitzondering kan de regel bevestigen, maar alleen in voorkomende gevallen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!