La Place gaat voor duurzaam

La Place, GRO Mushrooms en Vroegop-Windig werken sinds kort samen om koffiedik van La Place-restaurants te hergebruiken. Hoewel koffiedik vaak wordt gezien als afval, blijkt het een goede voedingsbodem te zijn voor de kweek van oesterzwammen, aldus La Place in een persbericht. De inspiratie voor het project komt uit Zimbabwe, waar men al sinds een aantal jaar koffiepulp en ander organisch afval gebruikt voor de teelt van paddenstoelen.

"Na een succesvolle testperiode verzamelen inmiddels honderd La Place-restaurants hun koffiedik", aldus de formule. Dit wordt in afsluitbare plastic emmers door logistiek partner Vroegop-Windig retour genomen en vervoerd naar GRO Mushrooms. Het koffiedik wordt door GRO Mushrooms verwerkt tot voedingsbodem voor de kweek van paddenstoelen.

Na enkele weken is een nieuwe oogst paddenstoelen klaar voor gebruik. Vroegop-Windig neemt de oogst weer mee en La Place verwerkt de zwammen in diverse gerechten. Vanaf half juli worden de eerste oogsten voor consumptie verwacht. De duurzame oesterzwammen zijn dan te proeven in bijvoorbeeld wokschotels, omeletten en quiches in La Place-restaurants. 

"Het project zorgt voor een duurzame teelt van paddenstoelen en voor hergebruik van 220 ton koffie afval op jaarbasis bij La Place. Tevens wordt optimaal gebruikgemaakt van de logistiek en worden er geen extra kilometers gereden." Om alle afvalstromen te benutten, recyclet GRO Mushrooms ook de plastic emmers en zakken en wordt het substraat (overblijfsel van de koffiedik) na gebruik als veevoer of als compost verwerkt. Zo wil La Place met haar partners verantwoord omgaan met de afvalstromen in het kader van duurzaam ondernemen.

Naast de milieuvoordelen heeft het project ook een sociaal doel: GRO Mushrooms stelt haar productielocatie beschikbaar voor cliënten van organisaties die mensen met een achterstand begeleiden op weg naar regulier werk.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!