Hitte zorgt voor problemen op werkvloer

Het warme weer zorgt volgens FNV Bondgenoten voor diverse problemen op de werkvloer. De vakbond heeft sinds 1 juli een meldpunt voor klachten over een te warme werkplek ingesteld.

De vakbond geeft aan dat hittestress een serieus probleem is. Kenmerken hiervan zijn huidaandoeningen, kramp in de spieren, hoofdpijn en concentratieverlies, uitputting door uitdroging, flauwvallen en hitteberoertes. Laatsgenoemde komt voor wanneer de inwendige temperatuur boven de 41 graden stijgt.

Het aantal klachten op het meldpunt stijgt explosief. Eergisteren stond de teller op 592 klagers, gisteren lag dit aantal al op 833. Hiervan geeft 41 procent aan last te hebben van concentratieverlies. Dit leidt tot minder productiviteit en meer fouten, die in de ergste gevallen tot ongelukken kunnen leiden. Van de mensen die een klacht indienen geeft zestig procent aan dat de werkgever er niets tegen lijkt te doen.De vakbond noemt het 'schrijnend' dat deze werkgevers er niets aan doet om hun werknemers te beschermen tegen de hitte.

Om de problemen te voorkomen moet er een norm gesteld worden die werknemer en werkgever houvast geeft bij het nemen van maatregelen. Internationaal is de meest gebruikte norm dat de lichaamstemperatuur niet boven de 38 graden uit mag komen. FNV wil ervoor zorgen dat deze norm ook in Nederland gebruikt gaat worden.

Inmiddels is er overleg tussen de SER en de overheid om te komen tot een wettelijke gezondheidsnorm voor blootstelling van werknemers aan warmte.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!