Apple creëert oneerlijke marktsituatie e-books

Amerikaanse uitgevers zijn het niet eens met de prijs waarvoor Apple en webwinkel Amazon hun e-books verkopen. Dat meldt nieuwssite Nu.nl. Volgens hen hebben de twee bedrijven zich met afspraken verzekerd van de laagste prijs. Andere bedrijven krijgen nu niet de kans te concurreren, wat resulteert in een oneerlijke marktsituatie. De Amerikaanse staat Connecticut is inmiddels een onderzoek gestart.

Vastgesteld is dat de twee bedrijven los van elkaar afspraken hebben met uitgevers om digitale versies van hun boeken te verkopen. Amazon doet dit voor e-reader de Kindle en Apple voor de tabletcomputer iPad. Deze afspraken zijn nodig omdat digitale versies van boeken niet zomaar verkocht mogen worden. Zowel Amazon als Apple biedt digitale boeken aan voor 9,99 dollar, het minimale bedrag waarvoor e-books kunnen worden aangeboden.

Volgens de procureur van Connecticut, Richard Blumenthal, kosten de digitale boeken inmiddels hetzelfde bij Borders en Barnes & Nobles, twee andere grote Amerikaanse aanbieders. “De overeenkomst in prijzen baart mij zorgen. De afspraken met uitgevers hebben ervoor gezorgd dat alle prijzen hetzelfde lijken te worden. Dit kan zorgen dat consumenten geen profijt hebben van competitieve prijzen, een kwalijke zaak”, aldus Blumenthal.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!