Vastgoed wijst retail op nieuwe boekhoudregel

Nederlandse vastgoedfondsen gaan retailers attenderen op de impact van de nieuwe boekhoudregels voor huurcontracten die hun schuldpositie mogelijk opjagen.

De vastgoedbranche vreest dat de retail onvoldoende in de gaten heeft welke ingrijpende veranderingen er aan zitten te komen. Zij zijn er dan ook van overtuigd dat het in het belang is van beide pasrtijen dat de nieuwe regels, die hun intrede in 2013 zouden doen, in de prullenbak verdwijnen.

De nieuwe regels betekenen in een notendop dat een huurcontract van vier jaar voor 50 duizend euro per jaar leidt tot een extra schuldenpost van 200 duizend euro. Dit bedrag wordt gedurende de contractperiode afgeboekt. Daartegenover staat een gelijk gebruikersrecht, die echter het risico loopt van waardevermindering wanneer de bedrijfsvoering tegenvalt en het recht minder waard wordt.

De vastgoedsector is bang dat veel huurders straks kiezen voor minder lange huurcontracten om zo hun balans kort te houden. Dit is volgens Peter van Rossum, voorzitter van de verslaggevingscommisie van de Europese koepelorganisatie Epra, niet goed voor de vastgoedsector. "De vastgoedsector moet juist synoniem zijn met stabiliteit."

PricewaterhouseCoopers heeft in kaart gebracht dat de gemiddelde schuldenlast van detailhandelsketens met gemiddeld 213 procent toeneemt door de nieuwe regels. Toch is PwC-accountant Erik Roelofsen niet louter negatief over de nieuwe regels. "De aanleiding is begrijpelijk. Er worden al jaren contracten zodanig gestructureerd dat ze buiten de balans blijven."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!