‘Controles Voedsel en Waren Autoriteit openbaar’

Fabrikanten die hun artikelen voorzien van kankerverwekkende stoffen moeten publiekelijk aan de schandpaal genageld kunnen worden. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis, die hiertoe een motie indient. Dat meldt persbureau ANP.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte vorig jaar bekend dat in negentien van de 103 onderzochte mascara's en eyeliners kankerverwekkende nitrosaminen waren gevonden. Om welke merken het ging werd niet gezegd. Vooralsnog zijn controlegegevens van de autoriteit afgeschermd.

Braakhuis wil daar verandering in brengen. “De consumenten hebben recht op bestaande gegevens die hem kunnen helpen bij de keuze voor een bepaald product.” Bovendien zet openbaarheid van de controlegegevens producenten aan om veilige producten te maken.”

De roep om gegevens van de VWA los te krijgen is niet nieuw. Zo worden momenteel al pogingen ondernomen om via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) gegevens van de VWA los te krijgen, meldde Het Parool onlangs. Ook wordt binnen de rijksoverheid, waar de VWA onderdeel van is, al langer nagedacht over openbaarmaking van de gegevens.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!