Supers: duidelijkheid over kippenvlees

Supermarkten willen dat het ministerie van Volksgezondheid op korte termijn duidelijkheid geeft over de gezondheidsrisico's van kippenvlees. Dit heeft een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) maandag laten weten.

Vorige week ontstond onduidelijkheid over de veiligheid van kip nadat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een sterfgeval had gemeld als gevolg van een ESBL-vormende bacterie. Deze bacterie, resistent tegen antibiotica, komt veel voor in kippenvlees. Een onderzoeker van het RIVM gaf aan dat de verkoop van kippenvlees dat besmet is met ESBL-vormende bacteriën moet stopppen. 

Het CBL geeft echter aan dat er geen sprake is van groot gevaar mits je het vlees goed verhit. Voorts moeten planken en messen die gebruikt zijn bij de bereiding van kip goed worden afgewassen en moet worden voorkomen dat andere voedingsmiddelen in aanraking komen met rauwe kip.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet vooralsnog geen redenen om de aanbevelingen voor het gebruik van kip aan te scherpen. De instelling vindt de oproep tot een verkoopverbod van kippenvlees met de resistente bacteriën ''voorbarig''. Het CBL gaat samen met het Productschap Vlees, Vee en Eieren (PVE) zo snel mogelijk een gesprek aan met het ministerie van Volksgezondheid.

''Het is essentieel dat zij zich uitspreken over hoe het zit: geen paniek, maar let op de hygiëne'', aldus een woordvoerster van het productschap. ''Het is algemeen bekend dat er op kip bacteriën zitten die resistent zijn. Daarom zijn we volop bezig met het terugdringen van het gebruik van antibiotica bij kippen. Middelen die belangrijk zijn voor de menselijke gezondheidszorg, worden al niet meer gebruikt.''

Lees ook: Kip blijft verkrijgbaar na sterfgeval.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!