‘Gemeenten misbruiken markten’

De weekmarkt wordt door veel gemeenten misbruikt om extra inkomsten te genereren voor hun vaak noodlijdende begroting. Dat stelt de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), aldus De Telegraaf dinsdag.

Volgens de branchevereniging worden onder meer te hoge kosten gerekend voor zowel de marktmeester als voor bepaalde werkzaamheden, zoals het schoonmaken van het marktplein. De hoge kosten maken het trekken van nieuwe jonge zelfstandige ondernemers naar de markt nog lastiger, waarschuwt de CVAH.

De marktkoepel stelt dat gemeenten in deze financieel krappe tijden op allerlei manieren geld proberen los te krijgen bij de marktkooplui. Zo baseren de gemeenten zich bij het berekenen van de markttarieven onder meer op het bedrag waarvoor de marktmeester op de jaarbegroting staat.

‘Oneerlijk’, stelt CVAH-voorzitter Henk Achterhuis in De Telegraaf. “Dan staat zo’n marktmeester voor bijvoorbeeld dertigduizend euro op papier, terwijl er in veel gemeenten slechts één dag per week markt wordt gehouden. Die andere vier dagen van de week doet die marktmeester iets anders voor de gemeente. Voor het berekenen van de tarieven gaat een gemeente echter uit van die dertigduizend euro.”

Vorig jaar startten zo’n 600 nieuwe ondernemers met een marktkraam, tegenover 1500 vier jaar terug, blijkt uit onderzoek van CVAH.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!