Opstand tegen lage straffen winkelcriminaliteit

Winkeliers zijn geregeld ontevreden over de manier waarop politie, justitie en rechterlijke macht omgaan met hun aangifte van winkelcriminaliteit. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland heeft daarom een wegwijzer ontwikkeld, die onder meer advies geeft over beroepsprocedures bij het gerechtshof.

De aandacht voor diefstal, inbraak, beroving en vandalisme is vaak ondermaats, meent Detailhandel Nederland. Zo worden aangiftes geweigerd, volgt er weinig onderzoek of zaken worden geseponeerd. Verschijnt de dader wel voor de rechter, dan volgt slechts een geldboete of taakstraf, klagen de winkeliers.

Aan de hand van voorbeeldbrieven (met adressen) is het voor winkeliers eenvoudiger klagen over politieoptreden dat in hun ogen niet voldoet of over een besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om bijvoorbeeld te seponeren. In dat laatste geval kan de winkelier beklag doen bij het gerechtshof, dat het OM kan bevelen de verdachte te vervolgen.

Justitie kan niet langer ogen kan sluiten voor het probleem, als winkeliers massaal naar het hof stappen, stelt advocaat Michiel Pestman namens Detailhandel Nederland. Maar dan moeten ook de lange wachttijden bij de gerechtshoven korter worden, vindt de belangenorganisatie.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!