Nederlanders relatief rijk

Nederlanders behoren nog altijd tot de rijkste burgers van de Europese Unie. Het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking lag in Nederland ruim dertig procent hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

Alleen Luxemburg scoorde hoger dan Nederland. Daar was het gemiddelde inkomen bijna drie keer hoger dan het EU-gemiddelde. Het land is door zijn enorme financiële sector en kleine bevolking echter nauwelijks een goede maatstaf.

Na de Nederlanders volgen de Ieren, Oostenrijkers en Denen. Hun gemiddelde inkomen ligt circa twintig tot dertig procent hoger dan het EU-gemiddelde. Ierland staat nog hoog op de ranglijst, maar heeft de voorsprong ten opzichte van het EU-gemiddelde sterk zien dalen. Vorig jaar lag hier het bbp per inwoner 27 procent hoger dan het gemiddelde, twee jaar eerder lag dat aantal nog op 47 procent. De Bulgaren en Roemenen verdienen gemiddeld het minst. Hun inkomens zijn in doorsnee ruim de helft kleiner dan die van andere EU-burgers.

Buiten de Europese Unie valt vooral de relatieve rijkdom van Noorwegen en Zwitserland op. Het bbp per hoofd van de Noren was vorig jaar bijna 80 procent hoger dan het EU-gemiddelde. Dit is mede te danken aan de oliereserves van het land.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!