Winkeliers houden zelf winkelstraat sneeuwvrij

Spiegelgladde stoepen en onbegaanbare winkelstraten houden veel consumenten uit de binnenstad, waardoor veel ondernemers hun klandizie zien wegblijven. Om dit tegen te gaan slaan winkeliers de handen ineen. "We houden met alle winkeliers de hele winkelstraat zelf sneeuwvrij", zegt Henk de Bruijn, voorzitter van winkeliersvereniging Anegang in Haarlem. 

Deze aanpak leidt er toe dat er geen spoortje sneeuw of ijs meer te vinden is in de winkelstraat. "Er is tekort aan strooizout in Haarlem. In plaats van te wijzen naar de gemeente, hebben wij tegen elkaar gezegd: jongens, niet zeuren maar doorpakken. We maken de straat zelf schoon", aldus De Bruijn. Ingrijpen was volgens hem ook hard nodig. "Mensen probeerden glibberend en glijdend de winkels te bereiken. Dat kon echt niet. En om nou alleen je eigen stoep schoon te vegen, dat wilden we ook niet."

Ook in Utrecht houden winkeliers de straat schoon. "We proberen de stoep sneeuw- en ijsvrij te houden", aldus Dion Akkerman van Miedema Optiek. "We doen dat voor de klanten. Vooral vorige week was het spiegelglad. Het was echt verschrikkelijk. Mensen konden bijna de winkel niet bereiken."

Ondernemersvereniging Hart van de Straatweg kocht samen met de gemeente tweehonderd sneeuwschuivers in en deelde deze uit aan alle ondernemers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. "Winkeliers moeten de stoep zelf ijsvrij houden", aldus bestuurslid Anneke Letter. "We hebben nog een lange winter voor de boeg. Je merkt het absoluut aan de omzet als de stoepen niet begaanbaar zijn. Vooral ouderen weten de weg naar de winkel niet te vinden."

In Limburg wint de winter de strijd vooralsnog. De provincie kreeg net voor de kerst tientallen centimeters sneeuw te verwerken, wat inmiddels aangekoekt is tot een keiharde ijslaag. "Er had meteen geveegd en gestrooid moeten worden door de gemeente", aldus Twan Schreinemachers, voorzitter van de Venlose binnenstadwinkeliers. "Nu is het te laat. Mijn klanten hier in de slagerij klagen steen en been over de gladheid. Maar je kunt niets meer. Alleen dooi helpt, of je moet alles letterlijk weg gaan kappen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!