Koopkracht huishoudens achteruit

Huishoudens hadden het afgelopen jaar minder te besteden dan in 2009. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Na correctie voor inflatie kwam de daling van het beschikbaar inkomen uit op 1,4 procent. Toch waren de bestedingen van huishoudens 0,4 procent hoger.

De daling van het beschikbaar inkomen komt voort uit de sterke toename van betaalde premies, waaronder de zorgverzekering en door afname van de werkgelegenheid. Het financieel vermogen van huishoudens nam daarentegen toe met 85 miljard euro, waarmee de klap van de financiële crisis binnen twee jaar grotendeels is tenietgedaan. Hoewel huishoudens aandelen verkochten, was door het herstel van de financiële markten de waarde van hun aandelenpakket eind vorig jaar toch 13 miljard euro hoger dan een jaar eerder.

Daarnaast blijkt uit de cijfers dat de nettowinst van niet-financiële bedrijven in 2010 met 29 miljard groeide naar 109 miljard euro. Ook boekten de Nederlandse banken 10,1 miljard euro winst, tegen een verlies van 5,4 miljard in 2008 en een magere winst van 1,2 miljard in 2009. De hoge winst in 2010 komt onder meer doordat de betaalde rente door banken sterker daalde dan de door hen ontvangen rente.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!