'Duurzaamheid vergroot weerbaarheid na crisis'

Duurzaamheid, internationalisering en outsourcing spelen een belangrijke rol in de weerbaarheid van verschillende sectoren na de crisis. Dat blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau. Hoewel het afgelopen jaar in veel gevallen geprofiteerd kon worden van het herstel, zullen sectoren volgens het rapport de komende tijd hun eerste test na de crisis ondergaan. “Voor ondernemers de uitdaging om in dit speelveld druk op marges te weerstaan."

Wat betreft duurzaamheid is het volgens het rapport van belang dat ondernemingen hun afhankelijkheid van grondstoffen en energie blijven terugdringen. Door middel van hedging, waarbij prijzen voor een bepaalde periode worden vastgelegd, kunnen bedrijven zich tijdelijk wapenen tegen eventuele prijsstijgingen van grondstoffen. “Maar duurzaam produceren is op termijn goedkoper en kan leiden tot een bovengemiddelde groei van een onderneming”, aldus ING.

Daarnaast kunnen bedrijven zich door internationalisering minder afhankelijk maken van de binnenlandse bestedingen. “Belangrijk is dat hiermee het risico van vraagschommelingen
gespreid wordt over meerdere markten. Ondernemingen worden daarmee minder kwetsbaar en kunnen tevens meer volume en schaalvoordelen creëren”, aldus ING.

Uit het rapport blijkt tenslotte ook dat ondernemingen zichzelf de vraag moeten blijven stellen of
zelf doen of uitbesteden beter is. Outsourcing kan zeer efficiënt zijn en kosten besparen. “Belangrijk is echter ook dat kosten op deze wijze worden geflexibiliseerd. Door de kostenbasis te versmallen kan beter worden geanticipeerd op (conjuncturele) schommelingen. Meekrimpen of -groeien met de markt wordt vergemakkelijkt”, zo schrijft ING.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!