Leven in een multidimensionale wereld

De wereld is gelaagd en complex, maar vooral ook boeiend en exponentieel in beweging. Consumenten zijn online en offline, beleven het leven reëel en virtueel, bewust en onbewust, langzaam en snel, openbaar en verborgen, zichtbaar en onzichtbaar. Dat maakt meerdere ‘toekomsten’ mogelijk, verschillende scenario’s voor verschillende doeleinden en gebruiksmomenten. Het wordt dus nóg belangrijker te weten voor wie je als retailer en merk wat wilt betekenen en op welk moment, aldus trendanalist Christine Boland in het meinummer van RetailTrends.

Om die ene specifieke consument in dat ene specifieke domein te bereiken is het belangrijk vast te stellen welke verschillende dimensies er zijn en waar die consument zich in kan (en wil) herkennen. Wat zijn de omgevingsfactoren die ons gedrag sturen? Wat zijn de gebeurtenissen in de wereld om ons heen waarop we reageren. En welke nieuwsfeiten sturen de trends aan?

Aan de ene kant spelen de dreiging van een aantal ernstige en negatieve omgevingsfactoren een rol, zoals het uitputten van de aarde, natuurrampen, nucleaire rampen en dreigingen, moeizaam verlopende politiek, ernstige bezuinigingen op kunst en cultuur, een groeiend populisme en aanscherpende polarisatie. Bij een steeds grotere groep van de bevolking broeit onvrede en woede door teleurstellingen en/of te hoge verwachtingen. We worden geconfronteerd met een toenemende kloof tussen arm en rijk, ziek en gezond, connected en disconnected, kansrijken en kansarmen. Wantrouwen, angst en cynisme zijn een belangrijke factor in dit haperende tijdsgewricht. Ook in de Arabische wereld zien we dat de opgekropte frustratie een uitweg zoekt in de vorm van volksopstanden en revolutie.

Het gehele artikel is te lezen in het meinummer van RetailTrends.
Een jaarabonnement op RetailTrends? Klik hier
U kunt een gratis proefnummer aanvragen via sales@retailtrends.nl

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!