'Aantal fietsenzaken zal afnemen'

Eigenaren van fietsenwinkels hebben moeite met het regelen van hun opvolging. Hierdoor is de kans groot dat het aantal fietsenzaken in de toekomst substantieel gaat afnemen. Vooral de kleine zaken met minimaal personeel lijken te verdwijnen. Een groot deel van de ondernemers begint naar de pensioengerechtigde leeftijd te gaan waardoor het tijd wordt om na te denken over de overdracht van de zaak.

Peter van den Kommer, oud-directeur van fietsaccessoirefabrikant Agu, verwacht dat binnen vijf jaar dertig procent van de winkels definitief zijn sluit omdat eigenaren geen opvolging kunnen vinden. "Binnen ons klantenbestand is een groot aantal in de leeftijdsgroep tussen de 58 en 65", aldus Van den Kommer.

Opmerkelijk is echter dat de fietsensector de laatste jaren zeer behoorlijk draait. De afname van fietsen is al geruime tijd stabiel en de gemiddelde prijs die er voor betaald wordt is zelfs gestegen. Daarnaast heeft de fietsensector nog weinig last van online concurrentie. Slechts tien procent van de verkochte fietsen wordt online verkocht.

De grootste reden voor het ontbreken van opvolging is een gebrek aan voldoende geschikte kandidaat opvolgers.  Om hier verandering in aan te brengen heeft de Bovag met roc's afgesproken dat leerlingen die klaargestoomd worden om als fietsmonteur aan de slag te gaan ook worden opgeleid op het gebied van ondernemerschap.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!