Nestlé en Mars voor rechter om schapruimte tankstations

Nestlé en Mars voeren vandaag in de rechtszaal strijd over de schapruimte in Nederlandse tankstations. De Zwitserse chocoladefabrikant sleept de producent van M&M's, Milky Way, Snickers en Twix voor de rechter op beschuldiging van het afschermen van de markt voor chocoladerepen in Nederlandse tankstations.

Mars zou volgens Nestlé afspraken maken met tankstations over de schapruimte. Zij zouden dit jaar begonnen zijn met een programma waarbij tankstations extra vergoedingen krijgen wanneer zij Mars-producten goed positioneren in hun winkelschappen. Dit is echter niet verboden, maar Nestlé meent dat Mars met de extra vergoedingen misbruik maakt van een economische machtspositie.

Mars heeft volgens Nestlé een marktaandeel van 67 procent op de markt van chocoladerepen in tankstations. Via het gebruikte vergoedingensysteem zou Mars dit meerderheidspercentage gebruiken om hun positie te versterken. De vergoedingen worden namelijk gebaseerd op de totale omzet. Volgens Nestlé kunnen concurrenten niet opboksen tegen dit voordeel.

Het gaat in de zaak niet om alle Nederlandse benzinestations maar om de stations die niet in handen zijn van oliemaatschappijen. In Nederland zijn dit er zo'n tweeduizend op een totaal van 2600 stations. Deze onafhankelijke pompen zijn goed voor 42 procent van de totale omzet van ongeveer twintig miljoen euro aan chocolade bij tankstations.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!