'Nieuw keurmerk voor Nederlandse landbouwproducten'

Bart Jan Krouwel, voorzitter van de nieuwe stichting Fair Produce Nederland, wil één keurmerk voor alle landbouw- en veeteeltproducten die in Nederland gemaakt worden. Samen met de vakbonden, een aantal telers en handelaren en de belangenorganisatie LTO Nederland wil Krouwel een keurmerk opstellen dat hoge eisen stelt aan boeren en tuinders. Niet alleen rondom de arbeidsomstandigheden, maar ook aan milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn.

De nieuwe stichting wordt niet opgericht omdat arbeidsinspectie of politie hun werk niet goed zouden doen. Wel wil de oud-bankier goedwillende boeren en tuinders mobiliseren. Zij zijn volgens hem te porren omdat een keurmerk een einde kan maken aan oneerlijke concurrentie: ''Als Nederlanders met wetgeving iets van bovenaf wordt opgelegd, zetten ze hun hakken in het zand. Zelfregulering werkt voor ons beter.''

Volgens Krouwel zullen boeren en tuinders gedane investeringen in milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid terugverdienen. ''De praktijk bewijst dat de consument bereid is meer te betalen voor producten als die voldoen aan kenmerken van kwaliteit. Kijk maar naar de groei van biologische producten of van vlees dat door de Dierenbescherming wordt voorzien van een ster.'' Dezelfde consument ziet volgens Krouwel echter door de bomen het bos niet meer door een veelvoud van keurmerken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!