FNV overweegt acties tegen supers

FNV Bondgenoten overweegt acties in supermarkten om de vastgelopen cao-onderhandelingen uit het slop te trekken. Dit schrijft Distrifood op haar website.

"We plegen eerst overleg met onze sectorraad en kaderleden en gaan ons daarna beraden op eventuele acties als er niet aan onze eisen wordt voldaan", aldus Arie van der Pijl, bestuurder van FNV Bondgenoten, nadat werkgevers en werknemeners ook tijdens de vijfde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao voor supermarktpersoneel niet dichter bij elkaar kwamen.

Van der Pijl blijft hameren op enkele punten die volgens hem beter uitgewerkt moeten worden. Zo wil FNV bij gelijk werk gelijk loon voor alle werknemers in de supermarkt dus ook parttimers, uitzend- en hulpkrachten. Deze werknemers delen niet mee in de toeslagen die vast personeel wel ontvangen voor avondwerk en werk in de weekenden. "Dit is voor ons een harde eis. Iedereen moet onder alle artikelen van de supermarkt-cao vallen", zegt Van der Pijl.

Daarnaast moet er één loonschaal komen voor werknemers onder de achttien jaar. Nederland kent één van de laagste minimum jeugdlonen van Europa. "Werknemers van vijftien moeten hetzelfde gaan verdienen als iemand van achttien", aldus Van der Pijl. Ook kiest FNV Bondgenoten voor een looptijd van een jaar, waar werkgevers liever twee jaar zien. "Met de huidige economische onzekerheid, is de hoogte van de inflatie in de toekomst een groot risico. We willen niet dat de inflatie de loonsverhoging overstijgt en werknemers in koopkracht achteruit gaan."

Dat een loonsverhoging mogelijk is blijkt uit de sterke halfjaarcijfers van de supermarkten. Zij hebben weinig tot geen last gehad van de financiële crisis. De omzet in de branche is ten opzichte van het afgelopen jaar zelfs met 2,5 procent gegroeid. Afgelopen 1 januari is het Cao Nalevingsinstrument (CNI) ontstaan om te controleren of de cao in supermarkten wordt nageleefd. "Een papieren tijger", aldus Van der Pijl. Hij wil het CNI meer bevoegdheden geven. "Het CNI moet boetes kunnen opleggen aan werkgevers die zich niet aan de cao houden. Die boetes moeten ook daadwerkelijk geïnd worden."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!