'Publiceren overvalbeelden niet zomaar beboet'

Retailers die digitaal materiaal van hun overvallers op internet zetten, krijgen niet zomaar een boete opgelegd. Dat laat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten na veel kritiek vanuit de Tweede Kamer.

Volgens Opstelten moet een bestuursorgaan altijd de ernst van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid en de overige omstandigheden in acht nemen. "Dat kan onder omstandigheden ook met zich meebrengen dat er geen boete wordt opgelegd.” Vorige week werd bekend dat er een wet in de maak was die tot gevolg kan hebben dat slachtoffers van diefstel een boete van maximaal 25 duizend euro kunnen krijgen als zij beelden van de verdachten op internet plaatsen.

Onder anderen het CDA en PVV reageerden heftig op de nieuwe wet. Zij achten de privacyrechten van daders minder belangrijk dan die van de slachtoffers. Minister Opstelten verwacht echter dat er maar weinig boetes daadwerkelijk zullen worden opgelegd. En als het dan gebeurt zullen ze laag zijn. "Vaker eisen betrokkenen een rectificatie, in combinatie met een dwangsom."

Lees ook: Boete voor online bewakingsbeelden

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!