‘Retail maakt zich op voor grote uitverkoop’

De index voor Europese winkelverkopen is voor de vierde achtereenvolgende maand gedaald. Winkeliers zien hun voorraden toenemen, terwijl inkoopprijzen blijven stijgen. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Eurozone Retail PMI van dataverstrekker Markit.

De winkelverkopen dalen al maanden en de verwachting is dat deze negatieve trend voorlopig zal aanhouden. Het cijfer is het slechtste sinds maart 2010. Inkoopprijzen daarentegen blijven stijgen, de verhouding is helemaal zoek.
De situatie dreigt penibel te worden, waarschuwt beurscommentator Hans de Geus. "Maak je maar op voor de grote uitverkoop. De detailhandel moet een grote voorraad zien kwijt te raken, voor een (te) lage prijs." De Geus voorspelt een stroom aan faillissementen, ‘omdat de inkoopkosten, onder meer de hoge grondstoffen, blijven stijgen’.

Ook het vertrouwen in de Eurozone nam fors af. De index waarmee de commissie het vertrouwen in de eurolanden meet, daalde in augustus met 4,7 punten tot 98,3. Die afname was aanzienlijk sterker dan verwacht. Economen hadden een daling tot 100,5 voorspeld. De grens van 100 geeft het langjarig gemiddelde van het vertrouwen weer.

De somberheid nam zowel onder consumenten als onder producenten uit alle sectoren toe. De grootste daling van het vertrouwen werd gemeten in Duitsland en Nederland.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!