Winkelhuurder beter beschermd

Winkeliers kunnen niet meer zonder pardon op straat worden gezet als de verhuurder het pand wil renoveren. Een Kamermeerderheid van SP,PvdA, CDA en GroenLinks komt met wetgeving omdat verhuurders steeds vaker gebruik maken van de mogelijk tot uitzetten.

Over het algemeen geldt voor winkeliers een prima huurbescherming, maar sinds 2003 geldt de noodzaak tot renovatie als valide reden om het huurcontract te beëindigen. De gelegenheid wordt echter steeds meer aangegrepen om een beter betalende huurder in te winkel te plaatsen. Volgens schattingen van Detailhandel Nederland moeten jaarlijks honderden ondernemers hun biezen pakken.

De rechter is echter met handen gebonden, die mag in de huidige wetgeving de belangen van de winkelier niet meewegen in zijn beslissing. ‘Renovatie’kan al worden opgevoerd als er sprake is van het plaatsen van een wandje, meent MKB Nederland. “Grote ketens kunnen de klap nog wel opvangen, maar kleine zelfstandigen moeten de eerste tien jaar op een locatie grote investeringen terugverdienen”, zegt Susanne van Dijk van MKB Nederland.

SP,PvdA, CDA en GroenLinks pleiten nu voor een wijziging van het Burgerlijk Wetboek dat de huur van bedrijfsruimte regelt. Renovatie blijft mogelijk, maar het belang van de huurder moet worden meegewogen. Bovendien wordt in de nieuwe wet het recht op compensatie opgenomen, mocht het huurcontract worden ontbonden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!