'Nederlandse economie faalt ten opzichte van grote spelers'

Nederland is de enige grote Europese speler die zijn economie in het derde kwartaal heeft zien krimpen. De daling van 0,3 procent wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek veroorzaakt door de bezuinigingen van de overheid en de terughoudendheid onder consumenten. “Het herstel van de economie is in de kiem gesmoord”, aldus CBS-econoom Symon Algera.

Andere eurolanden groeiden met gemiddeld 0,2 procent, met Duitsland en Frankrijk aan kop. Voor Nederland hadden economen een zelfde groei voorspeld, maar dat mocht niet baten. Volgens het CBS is 0,1 procent van de 0,3 procent krimp te wijten aan een daling van de overheidsbestedingen.

Volgens Algera hoeft dit niet per se het begin van een trend te zijn. Toch ziet de toekomst er volgens hem niet rooskleurig uit. “De cijfers over oktober wijzen op een verdere verslechtering ten opzichte van september. Het consumentenvertrouwen daalt, net als het vertrouwen onder producenten. De orders van bedrijven dalen en ook de bezettingsgraad in de industrie neemt af”, stelt de econoom.

Met de groei van omringende economieën kan Nederland volgens Algera zijn voordeel halen. “De groei van onze export is afhankelijk van onze concurrentiepositie en van ontwikkelingen in andere landen. Wat dat betreft is de groei in Duitsland niet ongunstig.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!